Spike Collection FW2014

Spike Collection FW2014
30 years of Norwegian jewellery design - 2014

søndag 5. desember 2010

Julehjerte produksjon og litt til

Jaipur markedet op kvelden før Diwali

Kveldsmarkedet i Jaipur er travelt. Siste dag før Diwali. Alle er ute og gjør de siste gjøremål. Boder fulle av orange tagetes blomster.









Boder som selger alle tingen som trengs til en pooja, en gudstjeneste. Krydder, sukkerklumper, gudebilder og blomster.














Alle husstander trenger store mengde søtsaker. Gulab Jamun, bharfi og annet godt. Det meste laget av pistasjnøtter, kokt melk, og noen ganger belagt med ekte sølv. Indiske godterier er veeeeldig søte. Og ikke alltid like godt likt av den utrente gane.







Mannfolkene er ute i siste liten, og må finne en gave til kona. Et smykke ? Gjerne i ekte gull hvis lommeboka tillater det. Hvis ikke er fake også ok.






Jeg bor på et nydelig lokalt sted. Ikke hotell, men mer et slags pensjonat. Det er meget lokalt, og veldrevet og rimelig. Jeg inntar min deilige frokost ute på gressplenen, mens jeg nyter hver solstråle. For enhver nordmann i novmeber er dette deilig !


















Etter frokost er jeg klar. Jeg skal besøke jeg barnehjemmene. Det er flere barnehjem. Et for jentene og et for guttene. I dag var det guttenes tur. Og deler ut gaver og klær til guttene. Guttene er selvsagt kjempeopptatt av fyrverkeriet. Men også de var veldig glad for nye klær.





Møt Sunil. Sunil var opprinnelig et gatebarn, som var så heldig å komme til Ladli. Han har vokst opp der. Sunil har Polio. Han har hatt to operasjoner som I-India har bekostet. Han fungerer nå godt med en krykke.

Sunil driver nå Childline. Det er en kontakttelefon som folk kan ringe hvis de finner barn på avveie. Sunil tar i mot barna, og setter samtidig i gang et apparat for å finne barnets identitet. Om det har foreldre eller slektninger som kan ta hånd om dem. Det gjøres forsøk på å reintegrere barna. Hvis det ikke nytter får de bli.

Noen ganger reiser Sunil ut med rickshaw og leter etter slektninger og familie til de bortkomen barna.

Dette er nå blitt Sunils jobb.


Han behandler hundrevis av henvendelser hvert eneste år.


Møt gutta som syr julehjerter til A&C. De er så stolte og glade over dette arbeidet. Ikke noen flaue fjortiser her, som synes at julehjertesøm er femi. Langt i fra ! Det er med stolthet og glede de gjør dette. Symaskin er jo også en maskin, i hvertfall i deres målestokk. Gutten som sitter bakerst heter Deepak, han var med å kjøpe klær.

Det er de eldre barna som jobber med dette. Julehjertene sys på symaskin. Fine tråkkemaskiner. Guttene tråkker i vei med stor iver. Og skredder er et aktuelt manneyrke i India. Så dette er god trening. En ting er at produktene skaffer både guttene og hjemmet inntekter. En annen at de får arbeidstrening. Det er svært viktig. Det er stor arbeidsledighet. Og med en god trening så får man en helt annen sjanse i livet.

Her kan dere kjenne igjen danseløven fra videoen jeg har lagt ut.


Guttene syr julehjerter på maskin. Så tar jentene over og gjør dem ferdig med perler og det hele. Hjertene kan kjøpes for Kr 39,- i A&C butikkene. Alle pengene går direkte til Ladli og Ladli er avhengig av denne inntekten for å drive.




I tillegg til julehjerter, lager vi også koselige små kort. De er laget av naturpapir, med et fint aluminiumshjerte. Hjertet dekoreres for hånd med et mønster. Deretter syes hjertet på kortet. Så legges det i en konvolutt. Hele greia koster Kr 19,- Det passer til alt mulig. Jul eller gaver.





















Vel, dette var nok blogging for i dag.

Men det er veldig inpirerende å se hvor mange som leser dette. Jeg håper det inspirerer dere til å komme til A&C butikken og kjøpe disse produktene.

I neste blogg skal dere få se hva som skjedde da jeg ble med taxi sjåføren hjem........

Hilsen Birgit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar